zaterdag 18 februari 2017

Haakpatroon WAVE


Ja, ja...ik heb het jullie beloofd... 

... deze keer zou ik snel weer terug komen. Nog een keer met een haakpatroon. Geen rand, maar het golvende patroon welke ik gebruikte voor de deken uit mijn vorige bericht.

Okay, die deken was gemaakt van acrylgaren in warme roodtinten. En deze niet. Maar ik wilde laten zien dat het ook mooi is om het in katoengaren te haken. Nu in vrolijke, zachte lentekleuren.

Het is niet alleen een golvend patroon door de vormen van de boogjes, maar ook door het reliëf. Dit wordt zichtbaar wanneer je een stuk gehaakt hebt. Het oppervlak is ook wat glooiend.

Voor de rode deken haakte ik toer 2 en 3 in dezelfde kleur. Hier krijgt iedere toer een andere. 
Maar voordat ik de beschrijving van het gebruikte patroon beschrijf, eerst iets anders....

... zoveel lieve berichtjes hebben jullie voor mij achtergelaten. Op Facebook, hier... allemaal lieve reacties. Het heeft mij echt heel erg geraakt. Jullie mogen best weten dat ik het zo ontzettend lastig vond om de draad - na zo'n lange mediastilte - weer op te pakken. Nee, niet die van de haaknaald :-)... 

Nooit verwacht dat het zo positief zou uitpakken! Zo lief van jullie...
Het patroon 
van het golfpatroon van deze deken

Hierboven staat een haakschema in symbolen. Onder deze beschrijving vind je de foto's die bij de stappen horen. Zo moet het je vast lukken om ook dit golfpatroon te haken!


Eerst haakte ik voor de deken een rij lossen. Het aantal moet een meervoud van 6 zijn, afhankelijk van hoe groot je de deken wilt hebben. Kies een haaknaald die 1.0 dikker is dan aangegeven op de wikkel van je haakgaren. Als er aangegeven wordt dat je 3.5 mm kan gebruiken, pak dan een haaknaald 4.5. Anders wordt je haakwerk te compact. 


De rode deken haakte ik met restje acrylgaren. Hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van de deken die je wilt maken. Ik gebruikte zo'n 3.000 meter garen (ca. 1400 gram). Ik begon met een opzet van 175 steken en haakte toer 2-3 in dezelfde kleur, 4-5 in de volgende kleur, etc.

Een cluster zoals hieronder beschreven bestaat hier uit 5 st, echter maak je de st niet af. Je laat de lussen op de naald en haalt in 1 keer de draad door de naald. Als je van kleur wilt wisselen, sluit dan de laatste hv van de toer met de nieuwe kleur. 

Hier volgt de beschrijving. 

 - - - - -

Toer 1: Haak een ketting van lossen (l) in een meervoud van 6+1, bijv. 30+1, 36+1, 42+1, ..., etc.

Toer 2: Keer je werk. *Sla 2 l over. Haak 5 st in de 3e l uit de vorige toer. Sla 2 l over. Haak 1 hv in de 6e l uit de vorige toer*. Herhaal tot het eind.

Toer 3: Haak 3 l. Keer je werk. Haak 2 st in de 1e 2 l uit de vorige toer, maar laat de lussen op de naald. Je hebt nu 3 lussen. Haal in 1 keer door. *Haak 3 l. Haak 1 hv in het middelste st van de vorige toer. Haak 3 l. Haak een cluster van 5 st in de volgende 5 l uit de vorige toer. De middelste van 5 valt samen met de hv uit de vorige toer*. Herhaal tot het eind.

Toer 4, 6, 8, 10, etc ... : Zie toer 2
Toer 5, , 9, 11, etc ... : Zie toer 3


 - - - - -(PS. In de foto hierboven zit een fout.. het moeten niet 4, maar 5 gele stokjes zijn :-)

Zo makkelijk is het! Haak de toeren totdat je de gewenste hoogte hebt bereikt. Een mooi patroon wat je ook heel goed in 1 kleur kan haken. Niet allen voor een deken, maar denk ook eens aan een vestje of voor een winterse muts. Haak hem dan wel in het rond voor een mooier resultaat.

Veel haakplezier en tot snel.

maandag 13 februari 2017

Haakpatroon BOBBLE border


Bijna 2 jaar geleden werd het stil....
... maar het goede nieuws is dat ik er weer ben! 

Nooit had ik verwacht dat ik alle activiteiten op social media plotseling moest stil leggen. En al helemaal niet dat het zo lang zou duren om weer terug te keren. En echt.. wat heb ik het gemist! 

In de tussentijd heb ik niet stilgezeten. En de komende tijd laat ik jullie wat van mijn kleurrijke haakwerken zien, mijn nieuwe hobbykamer en andere handwerkprojecten... van de afgelopen tijd en nieuwe creaties. Ik heb er weer zin in!


Ik heb een aantal dekens gehaakt. Niet teveel nadenken, herhalen van hetzelfde patroon... avond na avond. Heel meditatief! Alsof ik er nog niet genoeg had. 

Eén van die dekens laat ik je hier zien. De deken is van restjes acrylgaren gehaakt, net zolang tot ik hem groot genoeg vond. De kleurencombinatie is geïnspireerd op mijn beddengoed. Hij ligt nu te pronken op mijn bed.En wat ik zelf zo leuk aan vind, is de rand. Ook leuk om langs een vestje te haken bijvoorbeeld. Hij maakt hem helemaal af. Misschien vind je het ook leuk om te haken, daarom heb ik hieronder een beschijving van de bolletjes rand voor je uitgeschreven... compleet met haakschema.

Het patroon 
van de rode bolletjes rand

Hierboven staat een haakschema in symbolen. Onder deze beschrijving vind je de foto's die bij de stappen horen. Zo moet het je vast lukken om ook deze leuke rand te haken!

Eerst haakte ik de deken om met 2 toeren van vasten in roze. Maar je bent natuurlijk nieuwsgierig naar de beschrijving van de rode rand. Hier volgt de beschrijving. 

(Volg je het haakschema in symbolen, laat dan de onderste rij van lossen weg)

Toer 1: Haak in iedere losse 1 v.
Toer 2: Haak in de 1e v uit de vorige toer1 hst, 1 l. Sla 1 v uit de vorige toer over. 
             Haak in de 3e v uit de vorige toer 1 hst, 1 l. Herhaal tot het eind.
Toer 3: Haak om iedere losse uit de vorige toer 2 v.
Toer 4: Haak 1 v in iedere v uit de vorige toer.

Nu wordt het even opletten. Maar als je het eenmaal weet hoe het gaat is het niet moeilijk. Op de stap-voor-stap foto's begin ik hier met turquoise te haken. Jij kan het ook!

Toer 5: Haak in de 1e v uit de vorige toer 3 l. 
             *Sla een lus om de haaknaald, steek de naald in de 1e v en haal de lus op*. 
             Herhaal * nog 2 keer. Je hebt nu 7 lussen op de naald. 
             Sla de draad om de naald en haal in één keer door alle lussen. Zet vast met 1l. 
             Sla 2 v uit de vorige toer over. Haak 1 hv in de 4e v van de vorige toer. 

             Herhaal tot het eind.


Het patroon 
van de gebruikte haaksteek

Wil je weten welke haaksteek ik gebruikte om de deken te maken? 
Deze leg ik je uit in mij volgende blog

Veel haakplezier en tot snel.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...